Uitstapjes & uit eten


The Black Horse B&B & More is een ideale “ springplank “ om in de omgeving uitstapjes te maken. Maar dan ook meer dan dat, afhankelijk van de behoefte, is er op sportief, cultureel en alle andere terreinen veel te beleven.

In de B&B is gedetailleerde informatie voorhanden over allerhande uitstapjes die gemaakt kunnen worden. Wie actief aan de gang wil, degene die rust zoekt en alles daartussenin: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Enkele suggesties doen we hier alvast:

Graag beginnen wij met de mogelijkheden vanuit onze B&B met paard en wagen, daarna fietsen, wandelen, cultuur en uiteten.

Even scrollen en dan komt u vast iets tegen dat u aanspreekt.


Paard & Wagen

Het men team van The Black Horse:

Met de marathonwagen met een paard naast de menner over het military terrein c.q. gehoorzaamheidsbaan van een uur met max. 3 personen € 150, = incl. starttarief. *

 Mits het land niet te nat is kan deze bijzondere ervaring plaats vinden!

2. Paardentram met twee paarden voor 10-15 personen. Minimaal 475, = incl. starttarief voor 4 uur inclusief 30 min rust voor de paarden.

> 4 uur: € 100, = per uur tot max. totaal 6 uur.

Dan gaan de paarden graag op stal na een dag hard werken.

3. Arrenslee op wieltjes voor 2 personen max. 1 uur. €175, = (incl. starttarief). Winter of geen winter.

4. Trouw en rouwkoets of vervoer in de witte Chevrolet Impala uit bouwjaar 1977 Prijs op aanvraag.


*Starttarief (€ 75, =) houdt in: voorbereidingen van paard of paarden, de menner, wagen en verzekering.


Wandel & Fietsroutes

* De wandel-/fietsroute Het Koningspad : kijken, proeven, ruiken en genieten.

In 2013 is de “stichting Beekdallandschap Koningsdiep/Nije Boarn” opgericht met als belangrijkste doel de aandacht voor het Koningsdiep verder te versterken. Een gebied om te kijken, proeven, ruiken en genieten.

Het boekje ‘Lanterfanten door het beekdal Koningsdiep’ geschreven door Fokko Bosker ligt voor u in de B&B klaar. Een citaat: “Een uitgebreid en fijnmazig netwerk aan wandelpaden en fietspaden ontsluit over de volle lengte en breedte het beekdallandschap Koningsdiep in al haar schoonheid en variatie. Er is een nieuwe 6 wandelroutes en 3 fietsroutes ontstaan van 120 kilometer lengte die verdeeld in zes etappes alle landschappelijk en cultuurhistorische hoogte punten met elkaar verbindt. Het maakt deel uit van het Friese Wouden gebied. Wat opvalt is de rust die de streek nog altijd kenmerkt. Het beekdal Koningsdiep behoort in Nederland misschien wel tot de best bewaarde geheimen. Het is puur!”

Wandelkaarten liggen klaar. I www.koningspad.nl

De kaart van beekdallandschap Koningsdiep is van vormgever Kuenst en de stichting Koningsdiep/Nije Boarn als opdrachtgever.

* Nationaal Park Het Drents-Friese Wold

De naam zegt het al: een bosrijk gebied in de Zuidoosthoek rond de grens van Friesland en Drenthe. Behalve bossen zijn er de karakteristieke heidevelden en veenkoloniën te vinden. Een deel van de vroegere turfroute zorgt voor de verbinding met West-Drenthe. Toeristisch hart wordt gevormd door Appelscha op zo’n 25 autominuten vanaf Ureterp. In Appelscha kun je met de kano het oude turfkanaal bevaren. Daar zijn ook (elektrische) fietsen te huur en zijn GPS-wandelingen beschikbaar.

I www.np-drentsfriesewold.nl

* Het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een 2500 ha groot natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe bij het dorp Veenhuizen. Het geldt als één van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Europa. Het gebied wordt gekenmerkt door bijzondere flora en fauna. Zo worden bedreigde planten zoals de klokjesgentiaan en dwergvlas talrijker en is het uiterst zeldzame bruin veenmos terug.

Er komen uiterst zeldzame vlinders (veenhooibeestje) voor en zeldzame vogelsoorten zoals de slangenarend die er soms ‘overzomert’. In het gebied broeden sinds 2001 kraanvogels. Ook hagedissen en slangen (ringslang, adder en gladde slang) voelen zich er thuis. Het gebied is beperkt toegankelijk. Er loopt een fietspad over een zandrug door het gebied en er zijn enkele voetpaden. Er staat een vogelkijkhut en bij Ravenswoud staat een 18 meter hoge uitkijktoren, gebouwd in de vorm van een zeven en geïntegreerd in de omgeving.


Een van de routes is speciaal aangepast voor mindervaliden.

I www.hetfochteloërveen.nl

* Ketliker Skar/Katlijker Schar Een fraai bosgebied bij Katlijk en Nieuwehorne. Eigendom van It Fryske Gea (het

Fries Landschap) met statige lanen en heidegebieden. Bij de ingang Tjongervallei staat een uitkijktoren. Er is een 2.5 km lange route die ook geschikt is voor mindervaliden.

I www.fryskegea.nl

* Twaalf Stekjes In 2012 realiseerden Keunstwurk en Landschapsbeheer Friesland in Noordoost-Fryslân twaalf bijzondere stekjes. De bankjes, ontworpen door bekende en minder bekende ontwerpers, nodigen bezoekers uit even tijd te nemen voor de omgeving en elkaar. Ze vertellen het verhaal van de locatie en geven haar daarmee betekenis. Een stekje is een plek om even te rusten tijdens het wandelen, maar ook een plaats voor ontmoetingen tussen mensen onderling en tussen mens en landschap. De twaalf historierijke locaties zijn door kunstenaars voorzien van bijzondere zitjes.

I www.12stekjes.keunstwurk.nl

* Rottige Meenthe

De veenpolders Brandemeer en Rottige Meenthe waren minder dan een eeuw gelden het toneel van mensonterende omstandigheden, nu zijn het rijke natuurgebieden. Het resultaat van de turfwinning is een mozaïek van water en land, riet en trilvenen, bloeiende graslanden met een uitbundig planten- dierenleven. Rondwandeling van 15 km in de Rottige Meenthe en een 45 km fietsroute Rottige Meenthe en Brandemeer is uitgezet door Staatsbosbeheer.

Ook kan er de fluisterboot “ Pampel” gehuurd worden met de boswachter van Staatsbosbeheer voor € 150,= voor een dagdeel varen, geschikt voor 25 personen. Bij de gerestaureerde Molen de Rietvink kunt u pauzeren voor een kopje koffie of thee. Tevens vinden in dit gebied in augustus open lucht opera plaats : “opera Nijetrijne”en in juni “kunst aan de Scheene” , waar kunstenaars uitgenodigd worden om hun kunstwerken te presenteren.

I www.staatsbosbeheer.nl

* Friese waterlinie De Friese waterlinie is een verdedigingslinie die van Kuinre (aan de voormalige Zuiderzee), door beekdalen van de Linde en de Tjonger, richting Frieschepalen loopt. De linie beschermde Friesland in de 17de eeuw tegen aanvallen uit het zuiden. In 1672-1673 wilde de voormalig bisschop van Munster (Bommen Berend) Friesland veroveren. De Friezen brachten de Fries waterlinie in stelling en staken de dijken door. Vervolgens kwam het water omhoog en lukt Bommen Berend niet door te dringen tot Leeuwarden.


U kunt Karst Berkenbosch als gids inhuren. Hij is schrijver van verschillende boeken over de Waterlinie (in de B&B zijn zijn boeken aanwezig).

I www.friesewaterlinie.nl

* Beetsterzwaag

Dit mooie dorp ligt 10 km vanaf de B&B. Een dorp met veel activiteiten, tropische kas, adellijke landhuis route en bijzondere winkeltjes en restaurants.

Niet te vergeten de kamerconcerten en galerieën zoals De slag, van Harinxma en Marc de Jong. I www.beetsterzwaagnatuurlijk.nl I www.cultbee.nl

* Openluchtmuseum ‘t Damhus

In Nij Beets vindt u een openluchtmuseum ’t Damhus. Alles over turf winning en bewoners. Ook kunt u onder begeleiding in een ware praam varen over de oude turfroute. Op afspraak.

I www.damhus.nl

* Poezieroute Wijneterperschar

Een ontspannen wandeling van 3 km met bij het landschap passende gedichten. Deze kunnen ook voorgelezen worden. Deze bestanden kunt u downloaden en afspelen op uw MP3 speler. I www.staatsbosbeheer.nl


Musea & wat dies meer.

Een greep uit de vele musea die Friesland rijk is.

Meer en uitgebreide informatie ligt voor u klaar in de B&B huiskamer.

Achtkarspelen I www.molens.nl

Appelscha I www.heksenhoeve.nl I www.kookmuseum-applescha.nl I www.tuberculosemuseum.nl

Bears I www.uniastatebears.nl

Bolsward I www.bierbrouwerij-usheit.nl

Buitenpost I www.dekruidhof.nl I www.ijstijdenmuseum.nl

Drachten I www.henkhofstra.nl I www.museumdrachten.nl

Earnewâld I www.frieslandbouwmuseum.nl

Franker I www.planetarium-friesland.nl

Groningen I www.groningermuseum.nl I www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Gorredijk I www.museumopsterland.nl

Harkema I www.despitkeet.nl

Heerenveen I www.belvederemuseum.nl I www.willemvanhare.nl

Haren I www.hortusharen.nl

Jelsum I www.dekemastate.nl

Joure I www.museumjoure.nl

Leeuwarden I www.boomsma.nl I www.museum-de-grutterswinkel.nl I www.princessehof.nl I www.tresoar.nl I www.natuurmuseumfryslan.nl I www.verzetsmuseum.nl I www.frieslandzoo.nl

Lemmer I www.woudagemaal.nlTarieven & Gelegenheden Home